Με την συμμετοχή όλων των τμημάτων Χημείας των Πανεπιστημίων Ελλάδας-Κύπρου, και επισπεύδον Τμήμα, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Στον συνεχώς μεταβαλλόμενο ορίζοντα της Χημείας, το ζητούμενο σήμερα για ένα επιστήμονα δεν είναι μόνο να εμβαθύνει στο αντικείμενο του, αλλά να έχει και σφαιρική γνώση του κλάδου, σε θέματα αλληλεπίδρασης με άλλους συναφείς τομείς. Αυτόν τον στόχο, που αποτελεί πλέον γεγονός ή ζητούμενο στα Τμήματα Χημείας όλων των Πανεπιστήμιων των Προηγμένων Χωρών, υπηρετεί αποτελεσματικά το ΔΠΜΣ Ανόργανη Βιολογική Χημεία, μεταλαμπαδεύοντας αυτήν τη γνώση και νοοτροπία στους νέους πτυχιούχους χημείας και ερευνητές
Η Ανόργανη Βιολογική Χημεία ασχολείται με τη μελέτη του ρόλου που διαδραματίζουν τα διάφορα μεταλλικά ιόντα (ιχνοστοιχεία) και λοιπά ανόργανα στοιχεία στα βιολογικά συστήματα και στη ζωή. Η Ανόργανη Βιολογική Χημεία έχει πολλές εφαρμογές, όπως είναι: η ανάπτυξη ανόργανων φαρμάκων με βάση το μέταλλο, ο ρόλος των βαρέων μετάλλων στη ρύπανση του περιβάλλοντος, η διευκρίνιση του τρόπου λειτουργίας μεταλλοενζύμων, η ανάπτυξη βιοκαταλυτών και η βιοκατάλυση, η ανάπτυξη διαγνωστικών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και άλλων ασθενειών κ.ά. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται σε 90.
Η επιτυχία των σκοπών του έργου στηρίζεται α) στις συντονισμένες προσπάθειες διδασκαλίας και έρευνας των ειδικών στο αντικείμενο μελών ΔΕΠ όλων των συμμετεχόντων τμημάτων, β) στην προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, και γ) στη δημιουργία της κατάλληλης εργαστηριακής και ερευνητικής υποδομής και παράδοσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αντικείμενο αιχμής την Ανόργανη Βιολογική Χημεία.
Ειδικότερα, με τη σύμπραξη των Τμημάτων, Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χημείας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χημείας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης και Χημείας Πανεπιστημίου Κύπρου επιδιώκεται:
1. Η αξιοποίηση του ελλαδικού και κυπριακού επιστημονικού δυναμικού των Τμημάτων που εξειδικεύεται στη διεπιστημονική γνωστική περιοχή του Δ.Π.Μ.Σ.
2. Η αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής των Τμημάτων και των Σχολών που συμπράττουν καθώς και των Ερευνητικών Ινστιτούτων και Εργαστηρίων που συνεργάζονται με τα εν λόγω Τμήματα.
3. Η αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση γνωστικών περιοχών και εργαστηριακών τεχνικών με στόχο την ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη χρησιμοποίηση τους σε αναπτυξιακούς χώρους της Εθνικής Οικονομίας, όπως είναι η στελέχωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας (π.χ. Εργαστήρια και Κλινικές Νοσοκομείων, Διαγνωστικά Κέντρα, κ.λπ.), Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Φαρμακευτική και Χημική Βιομηχανία, κ.λπ.
Καθηγητής Σωτήριος Χατζηκακού
Διευθυντής ΔΠΜΣ Ανόργανη Βιολογική Χημεία
Μαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read moreΜαθημα Α εξαμηνου.
read more